Mini LED dobbelsteen

Projectnummer: DBMK100
Versie: 1.0
Status Afgerond

Inleiding
Kolonisten van catan, risk, yahtzee en cluedo. Het zijn allemaal spelletjes waarvoor je één of meerdere dobbelstenen nodig hebt. Natuurlijk kun je hiervoor een gewone ouderwetse houten dobbelsteen gebruiken maar voor iemand die geïnteresseerd is in elektronica, is een LED dobbelsteen natuurlijk veel leuker om te gebruiken. En er zitten ook een paar voordelen aan een LED dobbelsteen. Deze kan bijvoorbeeld niet van de tafel afrollen en het getal is ook nog zichtbaar als het spel in een donkere ruimte wordt gespeeld. Een jaar geleden is al een keer een LED dobbelsteen project geweest. Deze nieuwe mini LED dobbelsteen is gebasseerd op de vorige LED dobbelsteen project maar heeft enkele aanpassingen ondergaan. Zoals de naam doet vermoeden is de nieuwe LED dobbelsteen een stuk kleiner zodat deze een stuk goedkoper geproduceerd kan worden. Ook is er in de software een aanpassing gemaakt zodat de LED-dobbelsteen in slaapstand gaat als deze een tijdje niet gebruikt wordt. Dit zorgt voor energiebesparing waardoor de batterij langer mee kan gaan.

Benodigdheden

Schakeling
Hieronder staat het schema en de print-layout van de mini LED dobbelsteen


Schema van de mini LED dobbelsteen


print-layout van de mini LED dobbelsteen

Onderdelen

Werking
De 7 LEDs geven aan welk getal is gegooid net zoals dat op een echte dobbelsteen wordt aangegeven. Als de drukschakelaar ingedrukt wordt dan begint de PIC met random getallen te kiezen die worden weergeven. Als vervolgens de drukschakelaar losgelaten wordt dan stopt de dobbelsteen bij een bepaald getal. De PIC is zo geprogrammeerd dat je als gebebruiker van de dobbelsteen geen invloed hebt op het getal wat gegooid wordt.
Deze schakeling werkt op een 9V batterij

Downloads


In het download pakket zit een schema en een printlayout die je met behulp van Eagle kunt openen. Verder bevat het download pakket een hex-bestand met het programma voor de PIC die je direct met een PIC programmer in de PIC kunt laden.

Film

Hieronder staat een film van de mini LED dobbelsteen.

DigibytezT 06-51497002bank rabobank 1137.96.587KVK 52340775
Boekhorst 15E info@digibytez.nlIBAN NL64RABO0113796587BTW NL205147823B01
8431 SR OosterwoldeW www.digibytez.nlBIC RABONL2U

© 2007-2016 Digibytez. Bekijk de disclaimer en de sitemap.